"A festészet néma költészet, és a költészet vak festészet."
(Leonardo da Vinci)
Hogy egyszerre láss, hallj és érezz!

Versek, idézetek, bölcseletek mindenki örömére.

2008. augusztus 22., péntek


Gondalataid megválasztalásával mennyországot és poklot is teremtetsz a földön.Van egy ősi történet, amely három emberről szól.Mindegyikük két-két zsákot cipelt a nyakukra kötözve úgy, hogy az egyik elöl a másik hátul lógott.
Mikor az egyik embert megkérdezték, hogy mi van a zsákokba, ő így válaszolt:-Minden barátom jó cselekedetei vannak a hátsó zsákomba, ahol elrejtőznek a tekintetek elöl, és így hamarosan feledésbe merülnek. Az elöl levő zsákban azok a kellemetlen dolgok vannak amik velem történtek meg.Ahogy haladok előre, gyakran kiveszem ezeket a rossz dolgokat és alaposan megszemlélem őket. Minden gondolatom és érzésem feléjük irányul. Ez valószszínüleg így is volt, mert az ember folyton megállt, hogy töprengjen a vele történt kellemetlen dolgokon , és alig haladt valamit előre.
Mikor a másik embert megkérdezték, mit visz a zsákjában , az igy felelt:-Az elülsőben vannak a jó cselekedeteim. Ezeket mindig magam elött tartom, kiveszem, és felemelem, hogy mindenki láthassa. A hátsó zsákban a hibáim vannak. Mindig magammal cipelem őket, bárhova megyek. Nagyon nehezek, és alig tudok tőlük haladni, de bizonyos okok miatt, nem tehetem le a zsákot.
A harmadik ember a következőt felelte, mikor zsákjáról kérdezték:-Az első zsákban az emberekről szoló csodálatos gondolatok vannak, a nagyszerű tetteik, valamint minden jó, ami életem során történt velem.Ez ez nagyon nagy zsák , tele is van, de mégsem nehéz. A súlya olyan , mint a vitorláé a hajón.Messze nem nehéz, és segit az előre jutásban. A hátamon levő zsák pedig üres, mert lyukat vágtam az alján..Ebbe tettem mindazt azt az ördögi dolgot , amit másoktól hallottam, és mindazt a rosszat, amelyet időnként magamról gondoltam.Ezek azonban mind kipotyogtak azon a lyukon, és örölre elvesztek , tehát nincs olyan súly , ami megnehezítené az utamat.
Az élet ösvényén haladva, időről, időre, mindnyájunknak meg kellene vizsgálnia, hogy miket is cipelünkmagunkkal.

Nincsenek megjegyzések: